Här skriver jag om bloggar, Internet och annat digitalt av intresse för författare och andra. Skriv gärna till mig på goranlin/snabela/bredband.net (byt ut /snabela/ mot @)

23 november 2006

Låt din bok bli e-bok!

Att göra om en bok till e-bok medför mycket litet merarbete. Om din bok blir e-bok kanske försäljningen av pappersboken ökar.

För några år sedan gjorde flera svenska förlag satsningar på e-böcker, böcker man läser i datorn. Det gick inte särskilt bra. Man satsade mycket pengar men fick små intäkter. Idag har e-böckerna kommit tillbaka men framförallt på biblioteken. Både folkbibliotek och universitetsbibliotek har idag ett stort utbud av e-böcker för utlåning.

Det kräver viss datorvana och tålamod för att låna e-böcker eftersom det inte alltid är självklart hur man ska göra. För att möjliggöra försäljning och utlåning av böcker krävs ett fungerande kopieringsskydd och detta skydd trasslar ibland till hanteringen av e-böckerna.

När jag skrivit ett litet häfte om bloggar med titeln ”Gör en egen blogg!” och gett ut det på mitt eget lilla förlag så skickade jag den till Bibliotekstjänsts Btj-häfte som fungerar som inköpskatalog för många folkbibliotek. Efter en positiv recension där fick jag sälja nästan hundra exemplar till biblioteken. Jag upptäckte då att Bibliotekstjänst också tillhandahöll e-böcker till biblioteken. De ville gärna ha med min bok. Konstigt nog, tycker jag, är förlagen inte så väldigt intresserade av att vara med.

För ett förlag är det mycket enkelt att göra en e-bok. Man skickar bara den pdf-fil som använts för att trycka pappersupplagan så lägger Bibliotekstjänst till ett kopieringsskydd och sedan är det klart. Det innebär att extraarbetet och extrakostnaderna för förlaget är mycket små. Intäkterna är föralldel inte heller stora. Förlaget får hälften av den summa som biblioteken betalar för varje lån. Den summan är tjugo kronor så förlaget får tio kronor för varje utlån. Av dessa tio kronor får sedan författaren en andel som avgörs antingen genom det kontrakt som författaren skrivit på eller genom ALIS. Jag tycker liksom SLFF att författaren bör ha väsentligt högre royalty för e-böcker än för pappersböcker eftersom förlaget gör så liten insats.

Jag behövde bara skicka den pdf-fil jag använt för tryckning och snart hade Bibliotekstjänst lagt in kopieringsskydd och lagt den på sin e-boksserver. Om du är låntagare hos någon av de 44 folkbibliotek som har Bibliotekstjänsts utbud av e-böcker kan du låna mitt häfte som e-bok. Lista över dessa finns på http://www.btj.se/produkter_tjanster/medieinkop/e_biblioteket/lankar.html

För att kunna låna en e-bok behöver man utöver lånekort också en pin-kod. Man kan då låna boken hemifrån och ladda ner den i sin dator. Prova gärna att låna min bok!
Som författare får man inte stora intäkter från e-böcker men det medför inte heller något stort, om ens något, merarbete. Det är värt att prova om inte annat för att det kanske ökar utlåningen och försäljningen av pappersboken.
Göran Lindgren
Denna artikel publicerades först i manus, nr. 3-4, 2006, s. 11.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kopieringsskydden går ju att knäcka. Det finns en uppsjö av e-böcker att ladda ner på nätet. Om mn vill ha betalt för sina böcker bör man inte släppa dem som e-böcker, då sprids de gratis till allmänheten via Piratebay och liknande websidor.

Göran Lindgren, Uppsala sa...

Ja, det är en risk man tar. Ändå tror jag de flesta köpare föredrar en färdig pappersbok. Vanliga böcker går också att kopiera. Jag tror fortfarande att det är en fördel för författare att ge ut sina böcker som e-böcker också.

Anonym sa...

Jag tror att om det är en bra bok som är väl skriven, så att folk vill läsa mer av författaren, så fungerar e-boken som bra publicitet oavsett om författaren får betalt för varje nedladdning eller inte.