Här skriver jag om bloggar, Internet och annat digitalt av intresse för författare och andra. Skriv gärna till mig på goranlin/snabela/bredband.net (byt ut /snabela/ mot @)

10 januari 2008

En superenkel blogg

En blogg är en webbsida som är lättare att skapa än en vanlig. Göran Lindgren beskriver här den allra enklaste bloggen: Tumblr. På den kan man skriva texter, visa foton och enkelt och snabbt länka till andra sidor.

En blogg behöver inte vara en personlig dagbok på nätet, även om många är det. En blogg kan vara bra om du som författare på ett enkelt sätt vill komplettera dina läromedel med nyheter, rättelser och tillägg. Eller kanske publicera foton och kommentera inlägg på andras bloggar eller webbplatser?

Då är Tumblr ett bra sätt att snabbt skriva några korta ord om varför inläggen är intressanta. Allt detta kan du göra mycket enkelt. Först måste du registrera dig på www.tumblr.com och välja namn och adress på din blogg. Det är ofta värt mödan att lägga ned tid på val av bloggadress.

Eftersom det är den som läsarna ska skriva in är det bra om den är lätt att komma ihåg. Säger den dessutom något om vad sidan handlar om är det ännu bättre. Därefter dyker alternativen Text/Photo/Quote/Link/Chat/Video upp.

Om du väljer Link ska du i en ruta skriva rubrik för inlägget och i en annan ange url-adressen till den sida du vill kommentera. Jag skrev dit namnet och adressen för Görans digitaltips och klickade på Add a description. I rutan skrev jag ”Här finns mina digitaltips på nätet”.

Resultatet blev en länk från min blogg och en kort beskrivning av länken. Det är utmärkt för att till exempel länka till recensioner och diskussioner om aktuella böcker.

En tidsbesparande finess är att ladda ner en liten widget (en sorts program) som gör att det i webbläsarens menyrad visas ett extra alternativ, ”Share on Tumblr”. Befinner du dig på en webbsida som du från din egen blogg vill länka till trycker du bara på Share on Tumblr och får då upp en sida där webbadressen där du befinner dig redan är inskriven. I den skriver du dit din egen kommentar och publicerar på din egen sida. Klart på någon minut.

Till skillnad från vanliga bloggar kan man inte på Tumblr, åtminstone inte ännu, kommentera inläggen direkt på bloggen. Det blir mer information än dialog men i gengäld går det snabbt och enkelt att arbeta.

GÖRAN LINDGREN
Tidigare publicerad i SLFF:s tidskrift Manus, nr. 4 december 2007, sid. 4.

Inga kommentarer: