Här skriver jag om bloggar, Internet och annat digitalt av intresse för författare och andra. Skriv gärna till mig på goranlin/snabela/bredband.net (byt ut /snabela/ mot @)

27 juni 2006

Du är ansvarig för vad andra skriver på din blogg

En av poängerna med en blogg är att det ska vara lätt att lämna kommentarer. Då blir kommunikationen inte enkelriktad. De flesta bloggar tillåter kommentarer. Många börjar med att tillåta kommentarer men får skäl att ändra detta. Inte för att det kommer rasistiska eller andra olämpliga kommentarer utan därför att det kommer spam.

Den som driver en blogg eller en webbplats är ansvarig för vad som publiceras där. Detta är helt klart men det är inte säkert att någon läser eller bryr sig. Ibland är det också svårt eller omöjligt att ställa den ansvarige inför rätta.

Men varför kommer en del spam i form av kommentarer? De består ofta av en mening i stilen "Your site is great! Check out my site at..." jag förstod först inte poängen med detta. Sedermera har jag insett att det hela går ut på att skapa trafik till sin egen webbplats for att få högre ranking hos sökmotorerna och på så sätt kunna skapa intäkter genom reklam.

För att slippa sådana spam kan man stänga av kommentarmöjligheten eller godkänna dem innan de publiceras. För att försvåra spam kan man hos vissa bloggtjänster sätta på word verification vilket innebär att den som vill kommentera måste tyda några förvrängda bokstäver och skriva in dessa för att kunna kommentera. Detta försvårar datoriserade massutskick. Den elektroniska versionen av denna spalt på http:// gorandig.blogspot.com/ har både word verification och kontroll innan kommentarer publiceras. Detta gör det tyvärr också svårare att få en diskussion på bloggen eftersom det är krångligare att kommentera och det finns en tidsfördröjning.

Ovanstående text finns också publicerad på sidan 11 i tidskriften manus, nr 2, 2006.
GÖRAN LINDGREN

Inga kommentarer: