Här skriver jag om bloggar, Internet och annat digitalt av intresse för författare och andra. Skriv gärna till mig på goranlin/snabela/bredband.net (byt ut /snabela/ mot @)

21 maj 2006

Är e-böcker bara för tekniknördar?

Sedan några år tillbaka finns det e-böcker att köpa hos bokhandlare och att låna på bibliotek. En e-bok är en digital version av en bok och läses på en dator. Hela systemet bygger på att läsaren av boken har begränsade möjligheter att använda den efter egna önskemål. Man kan oftast inte skriva ut mer än enstaka sidor om ens det och man kan inte kopiera den. För att kunna läsa den överhuvudtaget måste man ha rätt läsare installerad och nedladdningen av boken är inte alltid helt problemfri.

Finns det några fördelar med en e-bok? Jag ser en väsentlig fördel: Man kan söka i den på ett effektivt sätt genom att söka efter ord eller fraser. Detta är framförallt när det gäller facklitteratur en stor och viktig poäng. Det finns även andra användbara aspekter. Om boken handlar om ämnen där Internetlänkat ingår kan länkarna göras klickbara vilket gör att man kan nå dem direkt utan att behöva kopiera dem.

Om man lånar e-boken på ett bibliotek är det också bra att e-böckerna alltid går att låna eftersom det inte bara finns ett exemplar. Man behöver dessutom inte ens gå till biblioteket eftersom man kan låna boken hemifrån. De flesta böcker får man låna i 28 dagar.

Jag tyckte själv tidigare att e-böcker mest verkade vara ett påhitt av förlag för att slippa besvär och kostnader och inte gav läsarna några fördelar. Idag tror jag att fördelarna jag nämnt ovan är bra men jag och de flesta väljer att läsa pappersböcker om det alternativet finns.

Men eftersom det finns några fördelar och jag tyckte det var kul att testa har jag gjort mitt eget häfte ”Gör en egen blogg!” tillgängligt som e-bok. Om du bor i någon av de 44 folkbibliotek som har Bibliotekstjänsts utbud av e-böcker kan du nu (eller inom en nära framtid) låna mitt häfte som e-bok. Man söker i bibliotekets katalog som vanligt och gör man det hemifrån kan man sedan låna boken direkt till sin egen dator. Hos de flesta bibliotek som erbjuder denna tjänst krävs att man förutom lånekort med låntagarnummer också har skaffat en personlig kod hos biblioteket.

Skriv gärna en kommentar om hur du tycker det hela fungerar om du provar att låna en e-bok. Det finns många andra än min att välja på…..

Inga kommentarer: