Här skriver jag om bloggar, Internet och annat digitalt av intresse för författare och andra. Skriv gärna till mig på goranlin/snabela/bredband.net (byt ut /snabela/ mot @)

24 mars 2006

Är bloggar en övergående fluga?

Välkommen till min digitalkrönika! Jag kommer i varje nummer att presentera och diskutera sådant som kan vara intressant för läromedelsförfattare. Det här är en digital version av det som står i tidskriften manus på sidan 7, nr. 1, 2006.

Det finns idag massor av bloggar och en livlig diskussion om dem. En blogg är en webbplats som görs på ett enkelt sätt och där inläggen vanligen listas kronologiskt med de senaste överst. Många bloggar liknar mest en personlig dagbok på nätet, men det finns också många mer specialiserade. Det finns många om Internet, vad som finns där och hur man söker bäst där. Författare av läromedel vill ofta komplettera sina läromedel med nyheter, rättelser och tillägg. Att göra det på förlagets webbplats blir lätt krångligt och tidsödande. Att göra det på en egen hemsida tycker många är svårt.

När jag gjort kurser om hur man gör egna hemsidor har de största problemen för deltagarna varit att förstå hur html-koden styr sidorna. Filhanteringsproblem har dessutom försvårat uppladdningen av de färdiga sidorna till en server. De som är datorvana och/eller mycket intresserade övervinner dessa svårigheter men många avstår från att skapa egna webbsidor. En blogg löser dessa problem. Bloggar är alltså ingen fluga – utan ett nytt och enklare sätt att göra webbsidor.

Bloggar kan användas som ett digitalt arkiv. Min blogg http://gorandig.blogspot.com [dvs. här] är ett sådant. Denna och kommande krönikor kommer att finnas där, ibland i litet utförligare form än vad som får plats här i manus.
GÖRAN LINDGREN

1 kommentar:

Bloggblad sa...

Ser man på! Nu har du plockat fram en kommentarsruta, det var väl trevligt.